Een speciale volle maan wordt verwacht op 31 januari 2018 en helaas is die bij ons in Nederland niet te zien. Er zijn drie redenen waarom deze maanstand speciaal wordt genoemd.
Het wordt een blauwe maan genoemd omdat voor de tweede keer in één maand er een volle maan is. Dit is op zich niet zo bijzonder: het komt ongeveer eens in de tweeëneenhalf jaar voor.
Tegelijkertijd is de maan dichterbij dan andere keren dat er een volle maan is, daarom wordt het een supermaan genoemd. Dit keer is de maan 6% groter dan gemiddeld en 12% meer helder.
Uiteindelijk zal deze superblauwe maan door de schaduw van de aarde gaan en in sommige gebieden op de aarde zal een totale maansverduistering te zien zijn. Terwijl de maan in de schaduw van de aarde is, krijgt deze een roodachtige tint, bekend als een bloedmaan.
Deze drie fenomenen in één maan, dat komt niet vaak voor: de laatste keer was 156 jaar geleden.
Betekenis
Kunnen we meer waarde hechten aan deze maanstand en zien we tijdslijnen naar andere gebeurtenissen? Als we dat zien, wordt het natuurlijk nog interessanter!
Deze bloedmaan is de eerste na de laatste maantetrad van 2014-2015 en is precies 130 dagen na het Openbaring 12 teken. Bovendien is het op 31 januari 2018 een feestdag.
Feestdag
Op deze datum is er een feestdag in Israël, namelijk Toe Bisjvat. Met Toe Bisjvat viert men het ontwaken van de natuur na de winter. Het is vooral een landbouwfeest en letterlijk vertaald betekent Toe Bisjvat ‘de 15e Sjevat’. Het woord “toe” is in het Hebreeuws de samenstelling van het letters “tet” (negen) en “vav” (zes), op deze manier komt je bij 15. Deze 15e dag van de maand Sjevat wordt in de Misjna het nieuwjaar voor de bomen genoemd (Rosj Hasjana La’ielanot). Oorspronkelijk was deze dag belangrijk bij de toepassing van de wetten over het afdragen van oogst aan de Tempel.
Eten van fruit
Tegenwoordig wordt deze dag gevierd door het eten van fruit dat verbouwd wordt. Het is de gewoonte voor Joden om op deze dag zoveel mogelijk verschillende vruchten te eten. Het liefst 15 verschillende soorten! In Israël worden op Toe Bisjvat vaak bomen geplant door schoolkinderen.
Het is een oude gewoonte om speciaal op Toe Bisjvat te bidden voor een goede en mooie etrog (citrusvrucht) voor de komende Soekot (Loofhuttenfeest), waarbij een bundeling (loelav) wordt gemaakt van palm-, wilgen- en mirretakken met een citrusvrucht.
Deze datum past in het geheel van alle tekenen en tijdslijnen die we zien. We zien nu nog niet het hele plaatje, maar de puzzel wordt steeds completer. Het is een blijvend verwachtingsvol uitzien naar de komst van Jezus Christus.
Boom
Kunnen we wat leren van een boom? In de Bijbel worden we meerdere keren vergeleken met een boom: we zijn geënt op de edele olijfboom (Romeinen 11:17) en we mogen zijn als een boom:
Gezegend is de man die op de HEERE vertrouwt, wiens vertrouwen de HEERE is. Hij zal zijn als een boom, die bij water geplant is, en die zijn wortels laat uitlopen bij een waterloop. Hij merkt het niet als er hitte komt, zijn blad blijft groen. Een jaar van droogte deert hem niet, en hij houdt niet op vrucht te dragen. (Jeremia 17:7-8)
Wil jij vrucht blijven dragen? Wil jij staande blijven in alle omstandigheden? Laat je dan voeden door de Boom des Levens, Jezus Christus Zelf!
WAT GEWELDIG MOOI PRIJS DE HERE GOD GROETJES MARIA